Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Prichádzame kvôli palmovému oleju o pľúca Zeme? Na Slovensku sa tvárime, že sa nás to netýka!

15.02.2017 (7/2017) Vyznie to ako fráza, ale je to fakt. Pestovanie palmy olejovej likviduje tropické pralesy a prudko zvyšuje emisie skleníkových plynov. Prichádzame o pľúca Zeme.
Prichádzame kvôli palmovému oleju o pľúca Zeme? Na Slovensku sa tvárime, že sa nás to netýka!
5 fotografií v galérii
Palmové plantáže sú tŕňom v oku ekoaktivistov a už pred nimi nezatvárajú oči ani vlády...
Autor fotografie: iStock

Na prvý pohľad sa tematika pestovania palmy olejovej a konzumácia palmového oleja nás Slovákov netýka. Ak vám totiž ktokoľvek začne hovoriť o tom, že konzumáciou palmového oleja podporujete likvidáciu dažďových pralesov, najbližší prales si predstavíte tak ďaleko, že si jednoducho poviete, že sa vás to vôbec netýka. Opak je však pravda. Už malé deti vedia, že likvidáciou vzácnych dažďových pralesov v Indonézii či Južnej Amerike sa naša planéta pomaly, ale iste pripravuje o to najvzácnejšie, čo máme a k životu nevyhnutne potrebujeme, o kyslík. Už menej vedia, že je to práve pestovaním palmy, z ktorej sa vyrába olej prítomný v nekonečnom rade potravín či kozmetických prípravkov.

K výzve bojkotovať výrobky obsahujúce palmový olej sa občas pridávajú aj politici. Napríklad francúzska ministerka životného prostredia Ségolène Royal vyzvala Francúzov, aby prestali jesť sladkú Nutellu. Podľa nej totiž spoločnosť, ktorá ju vyrába, používa príliš veľa palmového oleja a tým ohrozuje životné prostredie. Aj najväčší obchodný reťazec v Taliansku Coop stiahol minulý rok v máji z regálov 120 produktov pod svojimi privátnymi značkami, ktoré obsahovali palmový olej. Reťazec označil toto opatrenie za „preventívne“. Urobil tak na základe správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), v ktorej sa uvádza, že rafinovaním pri teplote nad 200 stupňov Celzia vznikajú v palmovom oleji potenciálne rakovinotvorné látky. A hoci v správe chýba odporúčanie tento olej nekonzumovať, Taliani proti používaniu oleja protestujú.

Indonézske pralesy sú v ohrození, problémom je aj vykorisťovanie ľudí na palmových plantážach. 5 fotografií v galérii Indonézske pralesy sú v ohrození, problémom je aj vykorisťovanie ľudí na palmových plantážach. Zdroj: iStock

Palmový olej? Nie

Podľa údajov Koalície proti palmovému oleju (KPPO), ktorá v susednom Česku združuje 180 mimovládnych organizácií, zoologických a botanických záhrad, škôl i jednotlivcov, biológov, učiteľov či umelcov, si ľudia čoraz viac uvedomujú ekologické vplyvy pri výrobe palmového oleja i jeho zdravotné riziká. Významný český odborník na primáty a aktivista Mgr. Stanislav Lhota, PhD., ktorý už niekoľko rokov pracuje v teréne priamo v Indonézii na záchrane orangutanov, je presvedčený, že bojkot palmového oleja je individuálnou i spoločenskou nevyhnutnosťou. „Každú minútu pralesy miznú. Na oleji zarábajú iba veľkopestovatelia a potravinárske koncerny.“ Aktívni začínajú byť však aj samotní výrobcovia a spracovatelia palmového oleja, ktorí sa zasa svojimi argumentmi snažia spotrebiteľov a verejnosť presvedčiť, že konzumácia palmového oleja nie je takým strašiakom, ako ekoaktivisti popisujú.

Významný český odborník na primáty a aktivista Mgr. Stanislav Lhota, PhD., ktorý už niekoľko rokov pracuje v teréne priamo v Indonézii. 5 fotografií v galérii Významný český odborník na primáty a aktivista Mgr. Stanislav Lhota, PhD., ktorý už niekoľko rokov pracuje v teréne priamo v Indonézii. Zdroj: Michal Gálik

Bojkot potravín

Po európskych krajinách sa aktivity odporcov palmového oleja dostávajú aj k nám na Slovensko. „Snažíme sa Slovákom vysvetliť, že hoci je palmový olej lacný, nie sme na tom tak zle, aby sme ho museli konzumovať a kupovať výrobky, ktoré ho obsahujú,“ hovorí Ing. Richard Ulianko zo slovenskej Koalície proti palmovému oleju. „Ako na to? Stačí začať bojkotovať výrobky, ktoré olej obsahujú. Výrobcovia už totiž povinne uvádzajú zloženie potravín na obaloch, takže si každý vie zistiť, či daný výrobok spomínaný olej obsahuje, alebo nie. Cieľom tohto snaženia je prinútiť výrobcov obmedziť používanie palmového oleja v potravinách a ostatných výrobkoch, krmivách či biopalivách,“ hovorí. „Sám som sa k tejto tematike dostal náhodou, pred rokmi som sa bol potápať v Indonézii v Nusa Penida, a keď sa z tej istej oblasti pred časom vrátil kamarát, zostal som v šoku. Panenská krajina a príroda, ktorú som si pamätal a mal ju nafotenú, vyzerali úplne inak, boli zdevastované. Zaujímal som sa o to, čo sa stalo a dozvedel som sa o palmových plantážach, ktoré nahradili pôvodné dažďové pralesy. Azda netreba vysvetľovať, že ničenie pralesov vedie k zmenám klímy a ku globálnemu otepľovaniu.“

Richard Ulianko je iniciátorom slovenskej skupiny Stop palmovému oleju na Slovensku. 5 fotografií v galérii Richard Ulianko je iniciátorom slovenskej skupiny Stop palmovému oleju na Slovensku. Zdroj: Henrieta Ďurovová

Európska únia je tretím najväčším odberateľom palmového oleja na svete. V súčasnosti však existuje aj certifikovaný palmový olej, ktorý by mal mať garanciu, že nevznikol na úkor dažďových pralesov, ale je ho minimálne množstvo. Palmový olej sa dá ideálne nahradiť našimi domácimi olejmi – slnečnicovým, repkovým. Napríklad aj v sušienkach, kde bol doteraz palmový olej „nenahraditeľný“. A budete sa čudovať, zmeniť obsah sladkostí či koláčikov dokázali už aj českí výrobcovia, ktorí sa rozhodli pre bezpalmovú technológiu a podarilo sa im to.

A čo Slováci?

U nás sa o palmovom oleji ešte veľa nehovorí, no zaujímavé je, že svetoví výrobcovia už aj na slovenských stránkach deklarujú, odkiaľ olej odoberajú a ako ho používajú. Napríklad výrobca spomínanej Nutelly uvádza, že „jeho“ palmový olej pochádza z Malajzie, Papuy-Novej Guiney a Brazílie. Na stránke tiež uvádza, že prikladá veľký význam vysledovateľnosti tejto suroviny, od roku 2005 je aktívnym členom Okrúhleho stola na tému udržateľnej, teda primeranej produkcie palmového oleja. „Chceme nakupovať palmový olej zo známych zdrojov bez toho, aby sme tým súčasne prispievali k odlesňovaniu, vymieraniu živočíšnych druhov, vysokým emisiám skleníkových plynov či porušovaniu ľudských práv,“ píše sa na webovej stránke výrobcu. Mimochodom, je zaujímavé, že podľa prieskumu organizácie Greenpeace práve výrobca obľúbenej Nutelly dokázal preukázať, že dodávatelia, od ktorých odoberá palmový olej, dodržiavajú zásady ochrany tropického lesa.

Palmové plantáže sú obrovským biznisom, žiaľ, na úkor dažďových pralesov. 5 fotografií v galérii Palmové plantáže sú obrovským biznisom, žiaľ, na úkor dažďových pralesov. Zdroj: iStock

Palmový olej na Slovensku nájdete v mnohých obľúbených výrobkoch, stačí si pozorne prečítať jeho zloženie. Slováci však ešte nepatria medzi tých, ktorí by otvorene tieto výrobky bojkotovali, na rozdiel od Čechov, ktorí spolu s Francúzmi, Holanďanmi či Britmi patria medzi „antipalmovú“ veľmoc. Podľa prieskumu Českého rozhlasu sa palmovému oleju vyhýba už každý tretí Čech, navyše sa aj niektorí politici snažia palmový olej, ktorý nebol získaný udržateľným spôsobom, poriadne zdaniť. U nás osveta v tomto smere pokrivkáva a všetky otázky týkajúce sa palmového oleja sú zatiaľ v plienkach, dažďové pralesy sú predsa ďaleko a my máme svoje Tatry... Svedčí o tom aj naša snaha osloviť odborníkov, ktorí by sa k tejto problematike mohli vyjadriť, no neúspešne. Či pomôžu vyprovokovať záujem spotrebiteľov a verejnosti o nepoužívanie palmového oleja aktivisti, ukáže čas.

 


Gwyneth Paltrow je poriadna divoška: Fanúšikovia sú z jej sexuálnych rád v rozpakoch!
U lekára
Zbojnícky guláš

© Ringier Axel Springer Slovakia, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×